top of page

Lichaam en ziel zijn één


‘We hebben geen lichaam, maar we zijn het’, aldus Adriaan van ’t Spijker, in Denk je dat je mij kunt helpen? Het boek is een verslag van een cliënt en een therapeut die om en om vertellen hoe een therapeutisch traject verloopt. Eerlijk, inzichtelijk en verfrissend: het is leerzaam om te lezen.

Als therapeut en coach herken ik de observatie van van ’t Spijker dat er geen onderscheid is te maken tussen lichaam en ziel. Je lichaam is je ziel; en andersom. De psyche zit niet tussen je oren, maar in je hele lichaam, in ieder cel, in ieder orgaan. ‘Als ik boos ben dan voel ik de emotie mentaal, maar ook in mijn lijf’.


Vandaar dat ik mijn cliënten vaak vraag: waar voel je die emotie in je lichaam? Wat ze aanvankelijk een gekke vraag vinden. Totdat ze beseffen dat die benauwdheid op hun borst de vertaling is van het verdriet dat ze ergens om voelen.


De cliënt in het boek, Loes Vork, beschrijft op een indrukwekkende manier hoe lastig het is om cliënt te zijn. Het lijkt wel alsof het slechter met haar gaat tijdens de therapie. En wat duurt het lang! Is er dan geen quick-fix? Nee, die is er niet, ondanks wat sommige psychologen beloven.


Je wilt je eigen neurotische gedrag leren overwinnen; doorgroeien naar een evenwichtige persoonlijkheid. Dat is een proces dat begint bij je geboorte en eindigt bij je overlijden. ‘Ik heb zelf ook moeten leren dat het niet gaat om de oplossing, maar om het proces. Als je grip krijgt op het proces, op hoe je dingen doet, dan heb je veel meer geleerd dan wanneer één probleem is opgelost’, schrijft therapeut van ’t Spijker. En zo is het. Het boek is een aanrader voor iedereen die overweegt in therapie te gaan.


Denk je dat je mij kunt helpen?

Loes Vork en Adriaan van ’t Spijker

Uitgeverij Lucht, 2022

ISBN 978 94 93272 23 1


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page