top of page

Afscheid nemenIn de Belgische serie ‘Onder Vuur’ (op Netflix) werkt een team brandweermannen en -vrouwen in post ‘Oosteroever’ te Oostende intensief samen om onder andere vuur te bestrijden, drenkelingen te redden, giftig schuim op te ruimen en nog veel meer stoere acties die brandweerlieden nu eenmaal doen. In de serie wordt ook persoonlijk lief en leed gedeeld, romances ontstaan. kortom: een fijne serie om naar te kijken, met een goed evenwicht in drama en actie.

Natuurlijk is er dan ook nog het vervelende hoofdkantoor. Daar wordt besloten dat brandweerpost ‘Centraal’ en ‘ Oosteroever’ vanwege bezuinigingen moeten fuseren. En dat het team wordt opgesplitst. Dit roept diepe verontwaardiging op in het team: Er komt veel verzet en alles wordt in stelling gebracht om de splitsing van het team te voorkomen. Alle verstandige, rationele argumenten worden opzij geschoven door de emotionele argumenten: ’We zijn een familie!’.

De leden van het team vinden het erg moeilijk om te bedenken dat ze met andere brandweerlieden in een team zouden komen. Daar moeten weer nieuwe routines en afspraken worden ontwikkeld, ze moeten weer aan elkaar wennen. Er ontstaat dan een nieuw team. Maar dat willen ze niet: het bestaande is prima. Van het nieuwe weten we dat zo net nog niet.


Toch is dat nieuwe nodig: het is de weg naar de onvermijdelijke ontwikkeling die ieder team en ieder mens doormaakt. En daar hoort afscheid nemen van het oude bij. De gehechtheid aan het bestaande en vertrouwde kan belemmerend werken en je ontwikkeling als mens tot staan brengen: je leven wordt een sleur. Of nog erger: want wat te denken van vrouwen die ondanks huiselijk geweld toch niet weg gaan bij hun man, uit angs voor het onbekende?


Om het afscheid nemen te vergemakkelijken gebruiken we rituelen: We markeren de overgangsfase van het ene huis naar het andere met een ‘home warming party’. Of organiseren een diploma-uitreiking. Of organiseren een receptie als een collega ergens anders gaat werken.


Afscheid nemen gaat dus over ontwikkeling. De (verdrietige) emoties die daar bij horen, zijn soms pijnlijk. Maar je moet ze niet proberen te vermijden of te onderdrukken. In seizoen drie van ‘Onder Vuur’ zullen we zien hoe het team daarmee omgaat.


Heb jij ook moeite met afscheid nemen? In analytische therapie onderzoeken we waar dat vandaan komt; hoe je het oude kunt gebruiken als fundament voor het nieuwe. Geïnteresseerd? Neem contact met me op: paul@lensink.org

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page