top of page

De oerknal in therapie


Stephen Hawking is de natuurkundige die zich altijd met ingewikkelde onderwerpen bezighield: zwarte gaten en de oerknal. Na zijn overlijden in 2017 heeft zijn collega Thomas Hertog ‘Het onstaan van de tijd’ geschreven over de laatste inzichten van Hawking.

Het boek beschrijft leuke breinkrakers. Zoals: Wat er was vóór de oerknal? Hawking stelde: voor de oerknal veranderde de tijd in ruimte.


Hawking zegt dat de waarnemer altijd van invloed is op dat wat wordt waargenomen. De werkelijkheid bestaat uit wat je waarneemt. En je kunt niet verder kijken dan wat je waarneemt. Als we de oerknal waarnemen, is dat ook de horizon van ons begripsvermogen. De mens is niet in staat waar te nemen of te ‘begrijpen’ wat zich daarachter afspeelt.

Met ingewikkelde wiskundige berekeningen toonde Hawking aan dat vóór de oerknal tijd in ruimte veranderde. Maar dat zijn berekeningen, geen waarnemingen.


Ook de mens heeft een ‘oerknal’: Het begin van het bewustzijn, zo rond het derde of vierde jaar. Alles wat zich daarvoor heeft afgespeeld, is voor een cliënt onkenbaar (maar wel van invloed). Net als een natuurkundige kan ik als therapeut niet daadwerkelijk weten wat zich voor deze menselijke oerknal heeft afgespeeld. De natuurkundige heeft zijn wiskundige berekeningen; Ik heb therapeutische instrumenten om te onderzoeken wat zich voor het ontstaan van het bewustzijn in de cliënt heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld actieve imaginaties, hypnose en familie-opstellingen.


DE waarheid zullen we nooit ontdekken in therapie. Maar ik kan een cliënt wel helpen een samenhangend verhaal te maken van wat er zich in hem of haar afspeelt. En dat biedt rust. En de mogelijkheid weer verder te gaan en niet te blijven hangen in de oerknal.


Wil je meer weten over analytische therapie? Bezoek mijn website, of neem hier contact op.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page