top of page

Ga Je Schamen!

Bijgewerkt op: 3 mrt.


‘Ga je schamen!’ Wie heeft dit als kind niet gehoord? De oudere generatie weet ook nog dat je dan in de hoek werd gezet. Dit is interessant: blijkbaar had je als kind niet door dat je iets deed wat niet mocht. En ook niet dat je je daarvoor moest schamen. Dat werd je aangeleerd door je in de hoek te zetten. Het vrije kind in je werd een stukje minder vrij.

Maar waarom moet je je eigenlijk schamen? Waarschijnlijk omdat je een groepsnorm hebt overtreden. Je buurmeisje aan haar haren getrokken, teveel van de taart gegeten…dingen die niet horen en niet wenselijk zijn. Je doet iets wat niet hoort en dan hoor je je te schamen. Anders word je uit de groep gezet. En dat is het ergste wat je kan overkomen, als mens.


Aukje Nauta, hoogleraar psychologie en auteur van ‘nooit meer doen alsof’, houdt in haar lezingen een pleidooi om schaamtevrij te worden. In de hoek gaan staan, weg van de groep, is niet het juiste, volgens haar. Nee, het juiste is het benoemen waarvoor je je schaamt: ‘Ik gedroeg me als een bully. Ik schreeuwde en nu schaam ik me daarvoor.’ Eventueel met excuses voor je gedrag. Zo creëer je een open, sfeer, waarin je toegeeft dat je wel eens iets fout doet – dat werkt beter dan te zwijgen over je onhebbelijke gedrag.


Nog erger is het als je je schaamt over je schaamte. Dan blijven er nog maar twee mogelijkheden over, volgens Nauta: je vlucht weg omdat je alle contact met de groep wilt verbreken; of je gaat in de aanval, om je eigen schaamte te overschreeuwen – het klassieke vluchten of vechten.


Het is best een grote stap. Van: je over je gedrag schamen en je terugtrekken in een hoekje, naar: ‘schaamtevrij’ communiceren over je eigen onhebbelijkheden. Toch werkt dat laatste goed. Mijn ervaring is dat het me vrij maakt en menselijker; het vrije kind in mij krijgt weer de ruimte. Dus het is zeker de moeite waard om jezelf te leren schaamtevrij te zijn.


Weet jij hoe je reageert op je eigen gevoel van schaamte? In de analytische therapie onderzoeken we waar je schaamtegevoelens vandaan komen en hoe je er vrede mee kunt krijgen. Geïnteresseerd? Neem contact met me op: paul@lensink.org.41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page