top of page

Het verleden aankijkenTrevor Noah, de komiek die regelmatig in shows op Netflix verschijnt, is positief over hoe Duitsland met haar geschiedenis omgaat. Een geschiedenis die natuurlijk vele culturele hoogtepunten kent. Maar waar de holocaust het zicht op al die andere historische feiten in de weg staat.


Toen hij in Berlijn op toernee was, viel het Noah op dat overal open en eerlijk het nazi-verleden wordt benoemd. 'It's nice to be in a place where people don't bury their history', aldus Noah. De VS kunnen daar iets van leren, vindt hij. Dat gaat trouwens ook op voor Nederland: hoe lang hebben wij niet op een ingewikkelde manier onze oorlogsmisdaden in ‘Ons Indië’ proberen te ontkennen?

 

Waarom is het zo ingewikkeld over pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden te praten? Ten eerste is er schaamte. Hoe leg je je kinderen uit wat je hebt gedaan? Daarnaast: je ziet nu dingen in een ander perspectief dan in het verleden. Waardoor wat je toen normaal of goed vond, nu afkeurt. Dat levert psychisch ongemak op. En tot slot: het strookt niet met je zelfbeeld: niemand wil zichzelf oorlogsmisdadiger noemen.

 

Jezelf in de spiegel aankijken en zeggen: ‘deze zaken heb ik fout gedaan’ is een zware opgave. Het roept angst op. Als de samenleving weet wat je hebt gedaan, word je vast geëxcommuniceerd. Of verlies je je baan, je partner of willen je kinderen niets meer met je te maken hebben. En dan is is er nog die breuk in je ego: heb IK iets verkeerds gedaan? Dat kan toch niet? Ik ben onfeilbaar!

 

De andere mogelijkheid is, zo leren we van Duitsland: simpelweg toegeven dat je iets verkeerd hebt gedaan en de consequenties daarvan dragen (straf, genoegdoening). En daarna doorgaan met je leven. Je verleden blijft onderdeel van het heden, waardoor je een mens wordt die zich laat zien in al zijn kwetsbaarheden. En dan ontstaat er weer de mogelijkheden je te relateren aan anderen. En als bonus krijg je van Trevor Noah een compliment voor het feit dat je laat zien dat je hebt geleerd van het verleden. Geen makkelijk proces, wel louterend.

 

Heb jij moeite het verleden onder ogen te komen? Voel je soms schaamte voor wat je in het verleden hebt gedaan? In de analytische therapie die ik verzorg, onderzoeken we waar je weerstand vandaan komt. En hoe je een manier kunt vinden om het verleden onderdeel te maken van het heden. Geïnteresseerd? mail me op: paul@lensink.org

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page