top of page

Mijn octopus-brein


Als mens heb je twee setjes hersenen: eentje in je hoofd, en de ander in je buik. Die buikhersenen lijken op het zenuwstelsel bij een octopus: De hersen- en zenuwcellen liggen verspreid door je hele buik, als een netwerkbrein. Hendrik Jan Houthoff noemt dit in zijn boek wat het lichaam weet het viscerale brein. Ik vind ‘octopus-brein’ een betere naam.


In je hoofd zit het centrale zenuwstelsel, ofwel het corticale brein. Laten we dit het computer-brein noemen. Dat coördineert alle bewegingen van je spieren, maakt het mogelijk dat je denkt en spreekt en zorgt dat je de wereld met enige afstand kunt beschouwen.


Is dit belangrijk? Volgens Houthoff wel. Het octopus-brein in je buik functioneert zelfstandig en stuurt je ingewanden aan. Het reageert zelfstandig op allerlei gebeurtenissen van buiten. Zo ontstaat de ‘vlucht-of vecht-reactie’ bij een gevaarlijke situatie in je octopus-brein, niet in je computerbrein: dat kijkt verbaasd toe en reageert pas veel later.


Als ik het voel kriebelen in mijn buik weet ik dat het octopusbrein zijn tentakels beweegt om mij iets duidelijk te maken. Ik begin zelfs al een soort relatie met hem op te bouwen. Als ik honger heb, of naar het toilet moet, dan weet ik: mijn octopus roert zich! Ik merk dat hij chagrijnig wordt als ik teveel eet en me opgeblazen voel. En dat hij niet van alcohol gediend is. Of van eten met teveel suiker. Sporten vind hij wel weer fijn, net zoals mediteren.


Volgens Houthoff is het computer-brein later in de evolutie van de mens ontstaan dan het octopusbrein. En is de ziel van de mens eerder hierin te vinden, dan in het computerbrein. Voordeel van het computerbrein is dat je de wereld met enige afstand kunt beschouwen. Het octopus brein verzorgt je gevoelsleven. Beide heb je nodig om een volledig mens te kunnen zijn. Als het evenwicht tussen deze twee is verstoord, wordt je kil en rationeel, of onbegrensd emotioneel.


Ben jij iets te rationeel, of juist te emotioneel? In analytische therapie onderzoeken we hoe je het evenwicht tussen je octopus-brein en je computerbrein kunt herstellen. Geïnteresseerd? Neem contact met me op: paul@lensink.org.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page