top of page

Schuld en tao

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Als je iemand vermoordt, beschadig je de tao, de kosmische orde, schrijft Emma Jung. En dat moet hersteld worden. Dat lukt alleen door middel van wraak en genoegdoening.

Psychologisch gezien is het interessant dat de meeste mensen ook zelf vinden dat ze straf verdienen als ze iets fouts hebben gedaan. Dat voelen ze in de vorm van schuldgevoel.

Jezelf straffen voor een vergrijp of misdaad is niet voldoende. Het is belangrijk dat de buitenwereld (de 'kosmische orde') die straf oplegt en ziet dat die voltrokken wordt. Anders telt het niet. Een straf die een rechter oplegt heeft grotere zwaarte dan een straf die je jezelf oplegt.


Wat gebeurt er als er geen wraak of genoegdoening komt? Dan blijf je met dat schuldgevoel rondlopen. En verlies je uiteindelijk een deel van je ziel, je verliest de lust tot leven. Dat is mooi uitgebeeld in de serie ‘Top Boys’ op Netflix over een zeer gewelddadige drugsbende in Londen. Sully, een van de ‘top boys’ vermoordt iedereen die hem dwars zit. Het broertje van een van zijn slachtoffers dreigt hem in een park neer te schieten. Sully kijkt de jongen onaangedaan aan en nodigt hem uit te schieten. Leven, dood: het maakt hem niet meer uit. Zelfs de angst is verdwenen uit zijn leven. Hij is volledig afgestompt en alleen.


Ingewikkelder wordt het als je van overheidswege permissie krijgt om te moorden; als soldaat in het leger. Op collectief niveau is er niets aan de hand: de kosmische orde (de samenleving) heeft toestemming gegeven de vijand te doden. Op individueel niveau is dat anders. Dan kan het schuldgevoel zich nog steeds laten voelen. Kijk maar naar al die soldaten die getraumatiseerd (met PTSS) terugkomen van de oorlog. Voor de liefhebber: kijk naar de series ‘Band of Brothers’ en ‘The Pacific’ over de tweede wereldoorlog om te zien welk effect oorlogsvoering heeft op een individuele soldaat.


De tao komt dan op een andere manier in actie. Er komt geen straf, maar de tao probeert het individuele schuldgevoel van een soldaat te verzachten door bijvoorbeeld monumenten voor hem op te richten of een jaarlijkse herdenkingsdag te organiseren. Als dank voor de last die hij op zijn schouders heeft genomen namens ons allemaal.


Schuldgevoel zorgt ervoor dat dat je beseft wat je de ander aandoet. En dat betekent dat je je kunt verbinden met anderen. Of weer leert hoe je dat moet doen. Dat is wat het leven de moeite waard maakt.

De straf die je ondergaat voor een vergrijp is nodig om aan de maatschappij te laten zien dat je je wilt blijven verbinden met anderen; dat je mens wilt blijven en niet afgestompt wilt raken. Na je straf heb je de kosmische orde weer een beetje hersteld.


Heb je last van schuldgevoel? In de analytische therapie die ik verzorg, onderzoeken we wat de bron ervan is en hoe je er mee om kunt gaan. Geïnteresseerd? Mail me: paul@lensink.org.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page