top of page

Wat voel ik eigenlijk?

Wat voel ik eigenlijk? Dat lijkt een makkelijke vraag, maar dat is het niet. ‘Gevoel’ is een woord dat allerlei verschillende zaken die in mij gebeuren samenvat. Bijvoorbeeld: een jonge vrouw geeft een oude man op straat een duw omdat hij niet snel genoeg doorloopt. Ik registreer dat en krijg er een naar gevoel bij. Mijn gevoel oordeelt dat wat de vrouw doet, niet deugt. Ik voel de schrik bij de oude man.

Ik registreer wat er gebeurt. Vorm daarover een oordeel en keur af wat de vrouw doet. Voel boosheid opkomen. En bezorgdheid voor de oude man.

Dit valt allemaal onder het begrip ‘gevoel’. James Hillman, een Jungiaans psycholoog, verbaast zich ook over de lastigheid om het begrip ‘gevoel’ te definiëren: Want wat valt er onder? Emotie, affectiviteit, plezier, pijn, het gevoel voor het goede en het slechte, moraal en esthetiek, sentiment, passie. Het begrip ‘gevoel’ is een vergaarbak voor zo’n beetje alles wat niet valt onder het ‘denken’ of het ‘zintuigelijk waarnemen’.

 

Niet gek dus, dat veel mensen niet goed weten wat ze voelen. Er gebeurt van alles in hun lijf en hun psyche dat niet goed in woorden is te vatten. En het is vaak ook zo weer verdwenen. Dus eens lekker studeren op een gevoel is er niet bij: het gevoel is al weer weg, of heeft plaatsgemaakt voor het volgende gevoel.

Gelukkig hebben we ons verstand om deze eindeloze stroom van gevoelens enigszins onder controle te houden. Een te uitbundig gevoelsleven is voor niemand fijn: het kost teveel energie, en voor een buitenstaander is een mens dat uiting geeft aan al zijn gevoelens niet goed navolgbaar.


Toch zit er in mijn gevoelsleven veel waardevols: ik kan er van alles uit leren over mijzelf. Want vaak worden gevoelens gevormd door de patronen die ik in de loop van mijn leven hebt opgebouwd. Verander ik de patronen in mezelf, dan veranderen mijn gevoelens.

 

Een goede manier om me bewust te worden van mijn gevoelens, is onderzoeken waar ze in mijn lichaam zitten. Mijn boosheid blijkt dan een vertaling te zijn van de knoop in mijn maag die ik voel op het moment dat de vrouw de oude man duwt. En diezelfde knoop in mijn maag voelde ik ook als mijn vader  - vroeger – voordrong voor de bioscoop, opbotsend tegen andere mensen in de rij. Ah! Daar komt het dus vandaan.

 

Heb jij last om je eigen gevoelens en emoties te begrijpen? In de analytische therapie die ik geef, onderzoeken we waar ze vandaan komen en hoe je ze kunt omvormen. Neemt contact met me op: paul@lensink.org

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page